Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń
+48 501 385 304

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry (zmielonej)
  • pół łyżeczki kminku/szczypta kuminu
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • szczypta ziołowego pieprzu
  • 3/4 kg dowolnej dyni
  • 2 marchewki
  • 4-5 łyżek kaszy jaglanej, wypłukanej gorącą wodą
  • sól morska do smak
  • 2-3 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
  • kilka gałązek świeżej kolendry i/lub natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozgrzej garnek, wlej olej, zeszklij  pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

2. Dodaj rozgniecioną w moździerzu kozieradkę i kminek, kolendrę, kurkumę, pieprz ziołowy. Cały czas mieszaj.

3. Dodaj dynię i marchewkę pokrojoną w gruba kostkę. Po chwili wlej 1-1,5 litra gorącej wody. Dopraw solą.

4. Gdy zupa zacznie się gotować dodaj kaszę jaglaną.

5. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

6. Zupę można zblendować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

7. Podawaj ze świeżą kolendrą/natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Zupę można przygotować na bulionie z kurczaka zagrodowego: do garnka z zimną wodą wkładamy udko lub pierś z kurczaka zagrodowego. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę i czosnek, a potem wykonujemy kolejne czynności od punktu 2.

Uwaga: dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.

 

Smacznego!

Zupa z dyni przepis