Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń
+48 501 385 304

Świadome odżywianie

Świadome odżywianie to coś więcej niż tylko „jedzenie powoli, bez zakłóceń”. To klucz do zachowania równowagi pomiędzy naszym CIAŁEM i stanem DUCHA.  Na to co chcielibyśmy zjeść, na przyjemność jedzenia oddziałuje wiele czynników, dlatego nie wystarczy odnoszenie się do ośrodka głodu i sytości, żeby wytłumaczyć nasze zachowania żywieniowe. Przecież często wbrew postanowieniom jemy za dużo, przejadamy się czymś, co wcale nam nie smakuje.

Przejadanie nie bierze się z głodu, lecz z opakowań, zastaw, nazw, liczb, nalepek firmowych, oświetlenia, barw i świec. Często wpędzają nas w nie także rodzina i przyjaciele. Tę tajemną listę można długo jeszcze rozwijać. Dlaczego tajemną? Dlatego, że większość z nas żyje w błogiej nieświadomości przyczyn, które rządzą naszym jedzeniem. Eksperymentalnie dowiedziono, że z większego kabełka popcornu ludzie zjedli średnio o połowę więcej niż z mniejszego, nawet jeśli kukurydza smakowała okropnie. Sama obecność jedzenia aktywizuje bowiem połączenia z zachowaniem. Codziennie nasz mózg podejmuje setki decyzji związanych z jedzeniem. Większość z nich odbywa się w sposób automatyczny.

A co by było gdybyśmy potrafili wyjaśnić dlaczego jemy to, co jemy? Moglibyśmy wtedy zjadać nieco mniej albo wybierać zdrowsze rzeczy, a do tego czerpać z jedzenia więcej przyjemności. Jedzenie to przecież jedna z największych przyjemności w naszym życiu i nie powinniśmy go sobie obrzydzać. Wystarczy, jeśli tak zmienimy nasze otoczenie, że będzie pracowało dla nas, a nie przeciwko nam, rozpoznamy i wyeliminujemy bodźce, które popychają nas do przejadania się i zmienimy stare przyzwyczajenia. Można jeść za dużo nie zdając sobie z tego sprawy i można jeść mniej, również nie zdając sobie z tego sprawy. Najlepsza dieta to ta, którą stosujesz, nie wiedząc o tym.

Kulinaria. Przepisy Perfectme
warm-and-cozy-1975215_1920

Najpierw jemy nosem, oczami, a dopiero potem jedzenia trafia do ust.

DODANO 04-09-2017

Zapachy i smaki przywołują różne wspomnienia i sytuacje. Czasami przyjemne a czasami nie. Smak słodki kojarzy się nam zazwyczaj z przyjemnością, dostarcza energii i zaspakaja wiele potrzeb emocjonalnych. W medycynie chińskiej danemu pożywieniu przypisuje się smak, który nie odpowiada jemu smakowi wyczuwalnemu w ustach. Wiele pokarmów posiada dwa smaki a nawet więcej, które należy uwzględnić w równej mierze, na przykład ocet jest zarówno gorzki, jak i kwaśny. Smak ostry i słodki – uważa się za smaki o naturze Yang, czyli raczej ogrzewające i kierunkujące energię na zewnątrz i w górę ciała. Smaki – kwaśny, gorzki i słony – to smaki Yin, ochładzające, kierunkujące energię w dół i do środka.

Smaki „wchodzą” do różnych narządów wewnętrznych.

  • Kwaśny wnika do wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • Gorzki wnika do serca i jelita cienkiego
  • Słodki wnika do śledziony i żoładka
  • Ostry wnika do płuc i jelita grubego
  • Słony wnika do nerek i pęcherza moczowego

W diecie zdrowej osoby smaki powinny być mniej więcej zrównoważone, z przewagą smaku słodkiego, którego zadaniem jest wzmacnianie, czyli dostarczanie energii życiowej oraz harmonizowanie ciała i umysłu. Słodycz nie ma tu jednak nic wspólnego z białym rafinowanym cukrem, który z punktu widzenia chińskiej medycyny zaliczyć raczej trzeba do trucizn. Smak słodki jest głównym smakiem węglowodanów, takich jak zboża, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i owoce. Komponując zdrowe posiłki powinniśmy zwrócić uwagę na to, żeby każdego dnia smakowi słodkiemu towarzyszyły niewielkie ilości pożywienia o smaku gorzkim, słonym, ostrym i kwaśnym.

Gdy po jedzeniu pojawia się ochota na coś słodkiego, na alkohol lub coś innego, oznacza to, że pożywienie nie było zrównoważone.

Wypróbuj przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę dyniową ze świeżą kolendrą przygotowaną według teorii Pięciu Elementów.

warm-and-cozy-1975215_1920
>
DSC_0348

Holistyczne podejście do zdrowia i urody

DODANO 04-04-2017

Lekarze najczęściej specjalizują się w leczeniu poszczególnych narządów i części ciała – nerek, wątroby, nogi lub głowy. Na szczęście są i tacy, którzy rozumieją, że duch, umysł oraz wszystkie układy naszego organizmu stanowią niepodzielną całość.

Co oznacza holistyczne podejście do pacjenta?
Na początek postawienie diagnozy, która nie tylko opiera się na pojedynczych objawach. Nie wystarczy wiedzieć, że coś pacjenta swędzi czy boli. Trzeba przeprowadzić bardzo szczegółowy wywiad i spojrzeć na człowieka w szerszym kontekście – na jego emocje, nawyki żywieniowe, a nawet sposób postrzegania świata. Przykładowo, gdy przychodzi do mnie pacjent z pokrzywką, musimy porozmawiać o tym, co działo się przez ostatnie 5-6 lat, a nie o tym, co stało się wczoraj. Zawsze też pytam pacjentów, co daje im się we znaki i kiedy.

Całościowe spojrzenie jest ważne, bo jak kogoś boli kręgosłup nie zawsze oznacza, że ma chory kręgosłup.
Właśnie. A jak boli staw barkowy nie oznacza to, że nosiło się ciężką walizkę, a raczej, że występują zakłócenia pracy pęcherzyka żółciowego. Tkliwość w okolicy czubka głowy także sygnalizuje problemy z pęcherzykiem żółciowym oraz z wątrobą. Z kolei budzenie się między godzinami 1-3 w nocy jest symptomem zaburzeń funkcji wątroby, jeszcze nie na poziomie enzymatycznym, tylko informacyjnym, energetycznym. Generalnie, idzie o to, że my, lekarze praktycy, musimy mieć jak największą wiedzę z innych dziedzin, żeby pomóc pacjentowi. (więcej…)

>
Poczuj się znowu dobrze. Oczyszczanie organizmu

Plan Odżywiania w walce z grzybem Candida.

DODANO 07-12-2016

Plan Odżywiania w walce z grzybem Candida.

Proponowany poniżej Plan Odżywiania w walce z grzybem Candida ma na celu kontrolowanie przerostu tkanek grzybami Candida, patogenu, który w nadmiarze może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak ból głowy, ociężałość, ból stawów i problemy z trawieniem.

Podstawą walki z grzybem Candidą jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej oraz dieta bezcukrowa. Istotą tego Planu Odżywiania jest zagłodzenie grzyba poprzez niedostarczanie do organizmu cukru, co powoduje, że grzyb obumiera i jest pod kontrolą. Może to potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy.

(więcej…)

>
Kulinaria. Przepisy Perfectme

Świadome odżywianie

DODANO 08-03-2016

Świadome odżywianie to coś więcej niż tylko „jedzenie powoli, bez zakłóceń”. To klucz do zachowania równowagi pomiędzy naszym CIAŁEM i stanem DUCHA.  Na to co chcielibyśmy zjeść, na przyjemność jedzenia oddziałuje wiele czynników, dlatego nie wystarczy odnoszenie się do ośrodka głodu i sytości, żeby wytłumaczyć nasze zachowania żywieniowe. Przecież często wbrew postanowieniom jemy za dużo, przejadamy się czymś, co wcale nam nie smakuje.

Przejadanie nie bierze się z głodu, lecz z opakowań, zastaw, nazw, liczb, nalepek firmowych, oświetlenia, barw i świec. Często wpędzają nas w nie także rodzina i przyjaciele. Tę tajemną listę można długo jeszcze rozwijać. Dlaczego tajemną? Dlatego, że większość z nas żyje w błogiej nieświadomości przyczyn, które rządzą naszym jedzeniem. Eksperymentalnie dowiedziono, że z większego kabełka popcornu ludzie zjedli średnio o połowę więcej niż z mniejszego, nawet jeśli kukurydza smakowała okropnie. Sama obecność jedzenia aktywizuje bowiem połączenia z zachowaniem. Codziennie nasz mózg podejmuje setki decyzji związanych z jedzeniem. Większość z nich odbywa się w sposób automatyczny. (więcej…)

>
Nie daj się zjeść grzybom Candida

Nie daj się zjeść grzybom Candida

DODANO 17-02-2016

Candida albicans jest grzybem drożdżopochodnym, który nie powoduje choroby organizmu, ale w określonych warunkach może stać się patogenem. Tymi określonymi warunkami są zakwaszenie organizmu i procesy gnilne w jelitach. Jeżeli komórka zaatakowana przez Candida obumrze, jednokomórkowy drożdżak uzyskuje bezpośredni kontakt z jej plazmą. Stanowi to bodziec do jego dalszego rozwoju; zaczyna on wytwarzać grzybnię, zaopatrzoną w strzałkowate „korzenie” rozsiewające po całym ciele zarodniki drożdży, wrasta agresywnie w tkankę i powoduje jej uszkodzenie. (więcej…)

>