Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń
+48 501 385 304

Salmorejo – kremowy chłodnik hiszpański

Składniki:

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej włoskich – mają podłużny kształt i małą ilość nasion)
  • 150 g pieczywa z poprzedniego dnia (bagietka + chleb razowy w proporcji pół na pół)
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Jeśli dodamy więcej pomidorów zupa będzie mniej gęsta.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo pokroić w drobne kawałki i przełożyć do naczynia, w którym będziemy miksować zupę.
  2. Pomidory pokroić na kawałki (nie obieram ze skórki), wymieszać z pieczywem, posolić.
  3. Po ok. 30 minutach dodać pokrojony czosnek, cebulę i oliwę.
  4. Całość dobrze zmiksować (zupa powinna mieć konsystencję kremu bez żadnych grudek).
  5. Wstawić na jakiś czas do lodówki.
  6. Podawać mocno schłodzoną.
  7. Można posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i/lub szynką Serrano.

Zupę wykorzystuję także jako sos do warzyw i dań z makaronu.

Salmorejo. Kremowy chłodnik hiszpański przepis