Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń
+48 501 385 304

Nie daj się zjeść grzybom Candida

Candida albicans jest grzybem drożdżopochodnym, który nie powoduje choroby organizmu, ale w określonych warunkach może stać się patogenem. Tymi określonymi warunkami są zakwaszenie organizmu i procesy gnilne w jelitach. Jeżeli komórka zaatakowana przez Candida obumrze, jednokomórkowy drożdżak uzyskuje bezpośredni kontakt z jej plazmą. Stanowi to bodziec do jego dalszego rozwoju; zaczyna on wytwarzać grzybnię, zaopatrzoną w strzałkowate „korzenie” rozsiewające po całym ciele zarodniki drożdży, wrasta agresywnie w tkankę i powoduje jej uszkodzenie.

Ten patologiczny wzrost jest widoczny w organizmach osłabionych; do tego osłabienia zdecydowanie przyczynia się działanie toksyn grzybiczych. Może wtedy skolonizować prawie każdy organ, z mózgiem włącznie. Najczęściej jednak daje obraz atopowego zapalenia skóry u dzieci i dorosłych, będącym tak na prawdę skutkiem patologicznego wzrostu flory grzybiczej jelit.

Coraz powszechniej używane silne leki z antybiotykami na czele, przewlekły stres, infekcje bakteryjne, promienie rentgenowskie, a przede wszystkim cukier i inne rafinowane produkty żywnościowe niszczą pożyteczną florę bakteryjną i pomagają odpornym drożdżom w zasiedleniu tak powstałej niszy ekologicznej. Rafinowana żywność, a przede wszystkim cukier, to dla nich szczególny przysmak – rosną w siłę „jak na drożdżach”.

Wydaje się, że najmniej docenianym czynnikiem chorobotwórczym jest obszar emocjonalny. Niemniej jednak coraz bardziej uświadamiamy sobie fakt, że emocje leżą u podłoża wszystkich chorób. Uczuciem odpowiedzialnym za kandydozę jest głównie obsesyjny niepokój obniżający odporność organizmu na choroby. W tym przypadku grupą najbardziej zagrożoną są nieustannie wszystko analizujący perfekcjoniści, ciągle niepewni efektów, ze skłonnością do ukrywania swoich uczuć.

Osoby dotknięte Candidą mają niepohamowaną potrzebę jedzenia słodyczy, picia alkoholu takiego jak piwo, wino, nadmierny apetyt na drożdżowe pieczywo, preparowane kaszki i ziemniaki.

Candida objawy

Niewyczerpana i wciąż jest otwarta lista objawów, których istnienie ma nam nasunąć podejrzenie zakażenia Candida albicans: biegunki lub zaparcia, burczenie w jamie brzusznej, nadmiar gazów, uczucie suchości w ustach mimo obecności śliny, nadwrażliwość na kosmetyki, różne alergie, trądzik, kruche, przebarwione paznokcie, nadpobudliwość i depresja, a także obniżony poziom cukru we krwi z całym zespołem objawów towarzyszących.

Niezwykle kłopotliwym objawem jest otępienie intelektualne, przy którym poziom koncentracji i pamięci spada niemalże do minimum. Pacjenci chorzy na kandydozę sprawiają wrażenie, jakby musieli przynajmniej trzykrotnie przeczytać tekst, by go zrozumieć, a co gorsze – ku swojej rozpaczy – nie są w stanie zapamiętać zdobytych informacji.

Rutynowe badania przeprowadzone z powodu wyżej wymienionych objawów z reguły powiększają liczną grupę tzw. trudnych, niezdiagnozowanych pacjentów. Zastosowanie intensywnej antybiotykoterapii prowadzi do zmasowanego wzrostu Candida, czemu towarzyszy przemiana części komórek drożdży w nitkowate, grzybiaste twory. Strzępki grzybni wrastają w ścianki jelit, uszkadzają je, a przez powstałe w ten sposób szczeliny przedostają się do krwioobiegu niestrawione cząstki pokarmów. Układ odpornościowy rozpoznaje je jako obce białka i wchodzi z nimi w stan wojny, w stan wojny ze swoim pożywieniem. Jednocześnie zagrzybiona, będąca w stanie zapalnym śluzówka jelit coraz gorzej toleruje i wchłania przeróżne składniki pokarmowe, staje się coraz bardziej wrażliwa na środki chemiczne i metale ciężkie. Krew z jelit dostaje się do wątroby, gdzie ma być oczyszczona z toksyn: mikotoksyn, aflatoksyn. W tym celu zużywa enzymy odtruwające organizm oraz tlen – wkrótce zaznacza się ich wyraźny niedostatek. Aflatoksyny mogą zablokować dodatkowo znaczny fragment wątroby i uniemożliwić jej wypełnianie funkcji wydalniczej nie tylko w stosunku do nich samych, ale i innych produktów przemiany materii. Krąg problemów rozszerza się, zaczyna nam szkodzić wszystko co zjemy, a także przedmioty w otaczającym nas środowisku.

Działanie Candida nie ogranicza się do miejsca jego pobytu. Poprzez toksyny, jakie wytwarza, uszkadza układ odpornościowy oraz nerwowy, stanowiąc czynnik etiologiczny wyżej wymienionych dolegliwości i chorób. Candida wpisuje się także w nasz metabolizm. W korzystnych dla siebie warunkach wytwarza żeński hormon płciowy, 17-beta-estradiol, co wprowadza fałszywą informację do naszego systemu endokrynologicznego. Skutkiem działania estradiolu jest zaburzenie rozwoju piersi u dziewczynek, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, a u mężczyzn obserwuje się wówczas ginekomastię – rozrost tkanki gruczołowej piersi.

Następnym, niemal stałym objawem, jest pojawienie się infekcji pochwy na tydzień przed menstruacją. Wzrost glikemii (stężenia glukozy we krwi) towarzyszący temu okresowi sprzyja uaktywnieniu uśpionej infekcji drożdżakowej, która w tym momencie przyjmuje postać kliniczną. Zrozumiałe wiec wydaje się występujące w tym okresie silne pragnienie spożywania słodyczy.

Toksyny drożdżaków mogą powodować także patologiczne odczuwanie łaknienia, powodując w rezultacie nadmierną otyłość lub wychudzenie.

Candida leczenie

Jedynym sposobem na zatrzymanie tego procesu jest zaprzestanie wspierania wzrostu niekorzystnych drożdżaków Candida poprzez usunięcie produktów odpadowych oraz zadbanie o wewnętrzną równowagę. Zwiększenie ilości zasadotwórczego pożywienia w naszej codziennej diecie i zmniejszenie kwasotwórczego pokarmu zapobiegnie odkładaniu się substancji odpadowych w jelitach, które ulegając rozkładowi i fermentacji w temperaturze ciała stanowią doskonałą pożywkę dla drożdżaków Candida.  Nazywam to podejście „głodzeniem drożdżaków”.  Jest to pięciostopniowy proces, który eliminuje drożdże Candida wywołujące wiele problemów  w naszym organizmie. Tylko alkaliczne środowisko jest podstawowym warunkiem szybkiego i długotrwałego sukcesu terapeutycznego. Kombinacja diety wolnej od nadmiaru białka i cukru oraz usprawnienie procesu trawienia mogą doprowadzić do poprawy stanu zdrowia i wyleczenia.

Candida oczyszczanie

Spożywając produkty zasadowe „uwalniamy” nagromadzone substancje odpadowe. Nie należy uwalniać zbyt dużej ilości toksyn w zbyt krótkim czasie, dlatego musimy zapewnić sobie odpowiednie proporcje surowego i gotowanego pożywienia.

Skuteczne oczyszczanie z drożdżaków Candida będzie miało miejsce tylko wtedy, gdy dojdzie do usunięcia „uwolnionych” toksyn z ciała. Oczyszczanie jelit jest tutaj kluczową sprawą. Stosowanie środków przeczyszczających, czy spożywanie dużej ilości błonnika, bez odpowiedniego wsparcia dla jelit, może się przyczynić do podrażnienia ich lub doprowadzić do zatrzymania wody i zablokowania jelit. Naturalnym  wsparciem dla jelit są probiotyki, oraz czysty miąższ aloesowy, które pomagają rozkładać pożywnie w jelitach oraz eliminować substancje odpadowe. Obszar jelitowy ciała współczesnego człowieka zwykle nie sprzyja utrzymaniu korzystnej flory bakteryjnej, więc zaleca się suplementację probiotyków w celu osiągnięcia idealnej równowagi bakteryjnej. Niestety, większość probiotyków w kapsułkach ulega zniszczeniu przez kwasy żołądkowe zanim jeszcze trafią do jelita grubego, gdzie są najbardziej potrzebne.

Niezastąpionym wsparciem w procesie oczyszczania ciała z grzybów Candida jest terapia częstotliwościami, która skutecznie usuwa obciążenia z organizmu oraz wzmacnia i pobudza do działania poszczególne narządy, wraz z całymi zasobami energetycznymi organizmu.

Candida co jeść i  jak zapobiegać?

Pamiętajmy, że Candida rozwija się w środowisku kwaśnym, więc najlepszym sposobem zapobiegania rozwojowi drożdżaka będzie spożywanie odpowiedniej porcji alkalizujących produktów każdego dnia. Największą alkalizującą moc mają zielone warzywa, a wśród nich jarmuż, szpinak, botwina, ogórki.

Dieta przy problemach z grzybem Candida powinna być uboga w cukry, ponieważ jest on jedną z głównych przyczyn przerostu tkanek grzybami Candida. Im więcej cukru dostępnego dla komórek, tym łatwiej i szybciej grzyb się namnaża i rozwija swoje kolonie. Z tego powodu, dieta Candida zaleca unikania cukru wszelkiego rodzaju, zarówno w ciastach, cukierkach i ciasteczkach,  jak też cukru obecnego w wartościowych produktach, takich jak owoce. Z diety jest wykluczona każda postać owoców – świeże, mrożone, suszone czy też w puszkach. Istnieją jednak pewne wyjątki. Można jeść pokarmy biologicznie klasyfikowane jako owoce, ale powszechnie uważane za warzywa. Do grupy tej zalicza się pomidory, bakłażany, ogórki, paprykę, okrę i awokado. Można też dodać do potraw trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, jeść oliwki, jednak tylko te bez dodatku octu na bazie białego wina.

Tutaj znajduje się szczegółowy Plan Odżywiania w walce z grzybem Candida.

Ponieważ w trakcie tego Planu Odżywiania należy szczególnie unikać pszenicy i mąki pszennej, ulubione wypieki można przygotować stosując zamiast mąki pszennej mąkę migdałową. Tutaj znajdziesz przepis na krakersy migdałowe.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Nie daj się zjeść grzybom Candida

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz