Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń
+48 501 385 304
деньги в займ на карту

Czy warto zrezygnować z glutenu?

Czy warto rezygnować z glutenu? Czy gluten jest szkodliwy? Na te pytania odpowiada psychodietetyk Małgorzata Nitka PerfectMe.
Spożywane przez nas pokarmy, przechodząc przez nasze ciało, pozostawiają substancje odpadowe, które mogą ulegać fermentacji i gniciu w jelitach, wpływając na wewnętrzną równowagę. W miarę jak ciało gromadzi coraz więcej substancji odpadowych, powstaje dogodne środowisko do rozwoju niepożądanych odmian bakterii i drożdżaków. Natężenie symptomów chorobowych, brak równowagi emocjonalnej i umysłowej, zależy w sposób bezpośredni od stopnia, w jakim tkanki naszego ciała zostały obciążone substancjami odpadowymi nagromadzonymi z powodu wieloletniego prowadzenia niezdrowego stylu życia i odżywiania. Jedynym sposobem na zatrzymanie tego procesu jest zaprzestanie wspierania wzrostu niekorzystnej flory bakteryjnej poprzez usunięcie produktów odpadowych oraz zadbanie o równowagę kwasowo-zasadową. Poprawnie przeprowadzony detoks odblokowuje przepływ energii, przynosi radość oraz doskonałe samopoczucie fizyczne.


Świadome odżywianie to coś więcej niż tylko „jedzenie powoli, bez zakłóceń”. To klucz do zachowania równowagi pomiędzy naszym CIAŁEM i stanem DUCHA. Na to co chcielibyśmy zjeść, na przyjemność jedzenia oddziałuje wiele czynników, dlatego nie wystarczy odnoszenie się do ośrodka głodu i sytości, żeby wytłumaczyć nasze zachowania żywieniowe. Przecież często wbrew postanowieniom jemy za dużo, przejadamy się czymś, co wcale nam nie smakuje.

 

Zapisz

Zapisz

Czy warto zrezygnować z glutenu?