Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń
+48 501 385 304
деньги в займ на карту

Plan Odżywiania w walce z grzybem Candida.

Plan Odżywiania w walce z grzybem Candida.

Proponowany poniżej Plan Odżywiania w walce z grzybem Candida ma na celu kontrolowanie przerostu tkanek grzybami Candida, patogenu, który w nadmiarze może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak ból głowy, ociężałość, ból stawów i problemy z trawieniem.

Podstawą walki z grzybem Candidą jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej oraz dieta bezcukrowa. Istotą tego Planu Odżywiania jest zagłodzenie grzyba poprzez niedostarczanie do organizmu cukru, co powoduje, że grzyb obumiera i jest pod kontrolą. Może to potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy.

W Planie Odżywiania w walce z grzybem Candida jest przewidziane regularne stosowanie Proszku Zasadowego BASE Plus, probiotyków i środków przeciwgrzybiczych. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać szczegółowe informacje.

Jak długo trwa dieta zwalczająca grzyby Candida?

Gdy objawy ustąpią, można do diety ponownie włączyć zdrową żywność, taką jak owoce. Najlepiej rozpocząć od owoców niskiej zawartości cukru np.: zielone jabłka. Jeśli objawy nie powrócą, można stopniowo rozszerzać listę owoców.

Ponieważ w trakcie tego Planu Odżywiania należy szczególnie unikać pszenicy i mąki pszennej, ulubione wypieki można przygotować stosując zamiast mąki pszennej mąkę migdałową.  Tutaj znajdziesz przepis na krakersy migdałowe.

I i II ETAP Planu Ożywiania trwają razem ok. 3 miesięcy.

 

ETAP I

 

PRODUKTY ZALECANE

Mięso, ryby, (gotowane, duszone, pieczone, wyłącznie przygotowywane w domu).

Jajka.

Migdały, orzechy (włoskie, pekan, laskowe), siemię lniane (świeżo zmielone).

Warzywa (gotowane i surowe): botwina, buraki, cebula, cukinia, czosnek, fasolka szparagowa, marchew, ogórek, pietruszka, por, seler, sałata, szparagi, szpinak, rzodkiewka

Jogurt lub zsiadłe mleko wyłącznie własnej produkcji; kozie.

Nierafinowana oliwa z oliwek, olej lniany, kokosowy, masło (nim. 82% tłuszczu).

Napoje: woda niegazowana, herbata zielona, owocowa, ziołowa.

Dozwolony jest sok z cytryny.

PRODUKTY ZABRONIONE

Cukier, produkty zbożowe (pieczywa, ciasta, makarony), ziemniaki, ryż biały, kasze, cukier, miód, owoce (świeże, mrożone, suszone, w puszkach, grzyby, mleko słodkie, śmietana, produkty mleczne, sery, kawa, czarna herbata, napoje alkoholowe i piwa, produkty zawierające drożdże i pochodzące z fermentacji.

 

ZALECANE SUPLEMENTY

Proszek Zasadowy BASE Plus, Miąższ Aloe Vera

Probiotyki (Probiotic)

Witaminy i minerały (Nature-Min, Pola Zieleni, Daily)

Omega 3 (Arctic Sea)

Antyoksydanty

II  E T A P   d o c h o d z ą:

Brukselka, bakłażan, groch, fasola, ziemniaki (w ograniczonych ilościach), gryka, kasza jaglana, quinoa, amarantus, kasza owsiana, ryż ciemny/basmati, makaron ryżowy, chleb żytni na zakwasie, kiwi, żurawiny bez cukru, niesłodkie jabłka, truskawki, grapefruity, arbuz.

 

Porady i wskazówki:

  1. Podczas tego samego posiłku nie należy łączyć ze sobą produktów węglowodanowych z produktami białkowymi i kwaśnymi owocami.
  2. Produkty węglowodanowe, białko i tłuszcze powinny być jadane w ilościach umiarkowanych.
  3. Podstawą naszego pożywienia powinny być warzywa (80 %) i owoce (20 %).
  4. Należy całkowicie wyeliminować wszelkie składniki oczyszczone i przetworzone np.: białą mąkę, cukier, rafinowane tłuszcze, produkty zawierające sztuczne dodatki (konserwanty, barwniki, emulgatory, aromaty, antyoksydanty, słodziki).
  5. Przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić około 3 godzin.
  6. Płyny należy przyjmować minimum 20 minut przed posiłkiem albo godzinę po posiłku, a nie w trakcie jedzenia.

 

Uwaga:

Zawartość pleśni w dozwolonych orzechach można jeszcze bardziej obniżyć mocząc je przez kilka godzin w roztworze ekstraktu z nasion grejpfruta zmieszanego z wodą.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Poczuj się znowu dobrze. Oczyszczanie organizmu

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz