Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń
+48 501 385 304

Migdałowe krakersy

Składniki:

  • Woda 60 ml
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny 1 łyżka
  • Ząbek czosnku
  • Suszona, granulowana cebula ½ łyżeczki
  • Sól himalajska lub morska ½ łyżeczki
  • Mąka migdałowa 150 g
  • Mielone siemię lniane 20 g
  • Nasiona konopi 2 łyżki
  • Rozmaryn, starannie siekany 1 łyżka
  • Tymianek, starannie siekany 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Wodę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, cebulę, sól blędować przez kilka sekund, powoli dodając mąkę migdałową.
  2. Przełożyć ciasto do miski i wymieszać z siemieniem lnianym, nasionami konopi i ziołami. Podzielić na dwie części.
  3. Przygotować 2 duże arkusze papieru do pieczenia i umieścić między nimi pierwszą część ciasta.
  4. Rozwałkować delikatnie na placek grubości 1,5 mm. Jeśli placek będzie grubszy krakersy nie będą chrupiące.
  5. Powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta.
  6. Usunąć górne arkusze papieru i pociąć ciasto na 5 cm kwadraty.
  7. Z powrotem umieścić pergamin na plackach. Włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 °C, odwrócić i znowu piec 8-10 minut, aż krakersy zaczną delikatnie brązowieć na brzegach, a środek będzie jasny.
  8. Wyjąć z piekarnika, pozwolić krakersom wystygnąć i nabrać chrupkości.
Krakersy migdałowe przepis