Życie jest znacznie ciekawsze, gdy sięga się po coś nowego. Bardziej stresujące? Na pewno. Ale ja nie mogę żyć bez ciągłej dawki adrenaliny. Wiele rzeczy w życiu cieszy mnie i fascynuje. Lubię zmiany i nowe doświadczenia. Ogromna przyjemność sprawiają mi energetyczne spacery przy dźwiękach ulubionej muzyki i taniec. Uwielbiam spotkania z ludźmi i długie rozmowy przy herbacie. Potrafię cieszyć się tym co mam, ale mam też długą listę marzeń.
Login
Hasło
Powtórz Hasło
Adres E-Mail
Imie i nazwisko
Chce otrzymywać na swoją pocztę newsletter
Captcha
Podaj E-mail
szukaj

login
hasło
więcej »

Nie daj się wyprowadzić z równowagi!

Co to jest zakwaszenie organizmu?
Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
Jest to stan, w którym płyny między-komórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowie-dnie pH. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.

Utrzymanie stałego pH krwi wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Na sprawność tych mechanizmów ma wpływ zarówno wydolność narządów, jak również dostępność w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym, takich jak: magnez, wapń, i potas. Ich źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce. Stanowią one rezerwę alkaliczną.

Brak równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się kwaśnych produktów metabolicznych, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi.
Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. Choćby niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Otwierają drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom. Sprzyjają fermentacji pokarmu, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem oraz sprzyjają rozwojowi poważnych chorób.
W Europie już ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu.
Co jest przyczyną zakwaszenia?
Największy wpływ na równowagę organizmu wywiera nasz styl życia i nawyki żywieniowe.
Dieta przeciętnego Polaka ma niestety efekt zakwaszający!

Mięso, wędliny, drób, ryby, pasteryzowane produkty mleczne, napoje gazowane, oczyszczane zboża, rafinowany cukier, przetworzone fabrycznie produkty, szybkie dania - wszystko to w znacznym stopniu zakwasza organizm.

Środki konserwujące i dodatki smakowe są również kwasotwórcze. Podobnie alkohol, kawa, herbata, słodycze, czekolady, gotowane owoce, pasteryzo-wane soki owocowe, dym tytoniowy oraz leki. Stres i pośpiech także powodują powstawanie nadmiaru kwasów.

Dopóki jesteśmy młodzi, nasz organizm radzi sobie z nadmiarem kwasów.
W końcu jednak dochodzi do zużycia rezerw i wyczerpania się systemów buforowych.
Następuje osłabienie całego systemu i pojawia się kwasica metaboliczna. Nadwyżka kwasów jest magazynowana w organach i tkankach, a szkodliwe związki zatruwają organizm.

Badania naukowe dowodzą, że zakwaszenie organizmu jest jedną z głównych przyczyn zachorowań. Komórki nowotworowe dobrze rozwijają się tylko w środowisku kwaśnym.



We wczesnych stadiach zachwiania równowagi objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formę wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby.
Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny, u wegetarian może być obojętny.
Jednak jego jednorazowe badanie może pokazać zafałszowany obraz, ponieważ wynik zależy od tego, co jedliśmy i piliśmy w ciągu kilku ostatnich godzin. Dlatego trzeba je powtórzyć kilkakrotnie, najlepiej pobierając próbki w różnych porach dnia.


Dodano 2010-10-06 17:34:15. Ostatnia modyfikacja 2013-10-06 23:00:44
Podziel się na Facebook-u
Życie jest znacznie ciekawsze, gdy sięga się po coś nowego. Bardziej stresujące? Na pewno. Ale ja nie mogę żyć bez ciągłej dawki adrenaliny. Wiele rzeczy w życiu cieszy mnie i fascynuje. Lubię zmiany i nowe doświadczenia. Ogromna przyjemność sprawiają mi energetyczne spacery przy dźwiękach ulubionej muzyki i taniec. Uwielbiam spotkania z ludźmi i długie rozmowy przy herbacie. Potrafię cieszyć się tym co mam, ale mam też długą listę marzeń.
© 2010 PERFECTME.PL. All Rights Reserved.  Design by PlusDesign Created by Websolution .